Ambachtelijke kazen

De familie Tebben laat bij ambachtelijke kaasmakerijen naar eigen receptuur kazen produceren. De laatste, belangrijkste fase van de rijping vindt plaats in Blerick onder voortdurende controle van de kaasmakers van Tebben. Pas als de smaak optimaal is, komt de kaas op de markt.

Tebben Boerderijkaas
Tebben Boerderijkaas komt uit Zeeland. Het is de streek met de malse weiden, waarvan je als koe gelukkig wordt. Dit proef je in deze extra pikante kaas, die een finaleplaats verdient in een mooi diner. Een kaas om van te genieten bij een glas rode wijn of port: ‘Onze Boerderijkaas is vol en romig van smaak. De melk is niet gepasteuriseerd, maar bij lagere temperatuur gethermiseerd. Daardoor heeft hij een nog pittigere smaak dan Code Rood. Boerderijkaas tintelt iets op de tong. Ook voor deze kaas geldt een rijpingstijd van minimaal 26 weken.’

Op zoek naar een eigen lijn met kruidenkazen werden Boerderijkazen op de markt gebracht met de smaken brandnetel-knoflook, fenegriek, mosterd-knoflook en sambal.

Tebben Classic 50+ extra pikant
Baas boven baas en kaas boven kaas. Proef Tebben Classic 50+ extra pikant en je weet wat we bedoelen. Proeven is in dit geval laten smelten op de tong. De eerste smaakervaring is een krachtige mondvullende. De papillen zijn op slag klaarwakker. Wat volgt is een licht zoete smaak. Juist deze combinatie maakt de Tebben Classic 50+ extra pikant zo bijzonder. François Tebben: ‘Onze Tebben Classic 50+ extra pikant rijpt twaalf maanden op de plank. Deze kaas is 2% vetter dan de traditionele Goudse 48+ kaas. Hierdoor is hij snijdbaar en brokkelt hij niet. De typische pittige en vervolgens zoete nootachtige smaak danken we aan het zuursel.’

Halfharde buffelkazen
Naar halfharde buffelmelk-kazen van Nederlandse oorsprong moet je echt zoeken als aficionado. Niet echter als je de markt van Blerick, Venlo, Maasbracht of Echt bezoekt. Of klant bent aan de kiosk van Tebben aan het Monseigneur Nolensplein in Venlo. Enkele jaren geleden besloot de familie meer te gaan experimenteren met waterbuffelmelk. Buffelmozzarella werd al in eigen huis geproduceerd. François Tebben vertelt er gefascineerd over: ‘De porseleinwitte melk van de waterbuffel is gezonder. De vetten zijn cholesterolarm. De melk beval veel mineralen, calcium en vitamines. Met een ambachtelijke kaasproducent uit Hoogeloon zijn we aan de slag gegaan. Superspannend hoor, om na enkele maanden rijping je eigen halfzachte waterbuffelkaas te proeven.’

Die smaak is anders en balanceert ergens tussen traditionele kaas van koemelk en geitenmelk. Kaasliefhebbers, die altijd op zoek zijn naar iets nieuws, vielen er meteen voor. Het is in de woorden van François Tebben een onderscheidend, eigen product. Het wordt aangeboden in de smaken naturel, truffel en olijf-tomaat-basilicum.

Tebben Classic Extra Pikant Geit
Vijftig jaar geleden at nog maar een enkeling in Nederland geitenkaas. Vaak waren het mensen, die er tijdens een vakantie in Frankrijk kennis mee hadden gemaakt. Tijden veranderen, geitenkaas is heden ten dage niet meer weg te denken. Gevolg is natuurlijk wel dat de prijs voor geitenmelk fors gestegen is. ‘Onze geitenkaas zou je een zusje kunnen noemen van de Classic Extra Pikant,’ legt François Tebben uit. ‘Ook deze kaas rijpt acht tot tien maanden. De smaak die zich dan ontwikkeld heeft, is niet te vergelijken met die van de schijfjes zachte geitenkaas van de supermarkt.’

De Extra Pikant Geit maakt zijn naam helemaal waar. Het is een kaas met een geprononceerde smaak en heel eigen karakter. Je ruikt en proeft het land. Heerlijk op zuurdesembrood. Een glas volle rode wijn uit Zuid-Frankrijk is qua smaak een geweldige tegenspeler voor deze klassieke halfzachte geitenkaas.