De onderneming groeit gestaag, in de kern blijft Tebben Kaas echter hetzelfde: een echt familiebedrijf. De kinderen en kleinkinderen zijn nog altijd geïnspireerd door de pioniersgeest van Sjaak en Mia. Mieke en François Tebben kwamen zo’n vijfenveertig jaar geleden in de zaak. Samen met hun vader Sjaak stond hij op weekmarkten. François Tebben: ‘Vergeleken met nu was ons assortiment destijds beperkt. We verkochten Goudse kaas van jong tot oud, komijnekaas, Friese nagelkaas en 20+ kaas. Daarmee hadden we de Nederlandse kaassoorten wel zo’n beetje gehad.’
In de jaren die volgden, veranderde er veel. Milner 30+ kaas, Maaslander en Old Amsterdam kwamen onder meer op de markt. ‘In die tijd kwamen de eerste pioniers, die experimenteerden met kruidenkazen, zoals tuinkruidenkaas, knoflookkaas en mosterdkaas. Nu heel gewoon, toen echt vernieuwend en bijzonder,’ herinnert François Tebben zich.
Rijping in kaaskelders
Sjaak Tebben, de grondlegger van het bedrijf, liet de kazen rijpen in een traditionele kaaskelder. Door de luchtvochtigheid en temperatuur waaronder de rijping plaatsvond, kregen de kazen hun eigen karakteristieke smaak. De eerste kelder had een opslagcapaciteit van zo’n 80 ton. Door automatisering groeide de voorraad tot ongeveer 250 ton. Het was zwaar en vermoeiend werk. Om er mensen voor te krijgen, werd alsmaar moeilijker. Omdat de firma en de voorraden bleven groeien, werd besloten de kazen extern in een volledig geautomatiseerd kaaspakhuis te laten rijpen.
François Tebben: ‘Door destijds de rijping elders onder te brengen, kreeg ik meer tijd om bijvoorbeeld kaasboerderijen te bezoeken. Mijn ogen gingen open. We gingen kazen naar eigen receptuur ontwikkelen. Achteraf is het een gouden zet geweest. Want onze kazen kregen ieder hun eigen karakteristieke smaak. Zo’n kaas kreeg je bij andere winkels niet. We kregen klanten die steeds terugkwamen voor onze kazen.’ François Tebben: ‘Toch is er de wens om de oude rijpingskelder in ere te herstellen en de Tebben specialiteiten weer opnieuw zelf te rijpen. Hiermee hopen we een echt VSOP-product te ontwikkelen.’